JADIDCHILIK HARAKATINING MAZMUNI VA UNING UMUMXALQ MA`RIFATINI KO`TARISHDAGI RO`LI - Abdirazakov Jalalatdin (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2023)
Ma’rifatning lug’oviy ma’nosi bilishi, tanish bilim demakdir. Boshqacha aytganda ma’rifat bilmoq, kishilarning ong-bilimini, madaniyatni oshirishga qaratilgan ta’lim tarbiya jarayonlaridir. Ma’rifat so’zining ko’plikdagi ma’nosi maorifdir. Ma’rifat atama sifatida-tabiat, jamiyat va inson mohiyati haqidagi turli-tuman bilimlar, ma’lumotlar majmuasini bildiradi. Ma’rifatli degani-bilimni, muayyan sohada ma’lumoti bor demakdir. Ma’rifatni hayotga singdirish maorif tizimi orqali amalga oshiriladi. Demak ma’rifat – bilim va madaniyatning qo’shma mazmuni bo’lib, maorif esa ana shu mazmunni yoyish quroli, vositasidir. Ma’rifat asosan bilim maskanlarida tarqatiladi. Ma’rifat tushunchasi maorif tushunchasidan keng bo’lib, bilim va madaniyatni yoyish va yuksaltirishning hamma turlari, shakllari va sohalarini o’z ichiga oladi.