TO’GRI OVQATLANISHNING KARIYES PROFILAKTIKASIDAGI O’RNI. - To’chiyev Paxlavon Qobilovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Tishlar kariesini va parodont to’qimalarning yallig'lanish jarayonini oldini olishda to’gri, muvofiqlashgan ovqatning muhim ahamiyat kasb etishi bugungi kunda ilmiy asoslangan. Ovqat masulotlarining tish to’qimalariga ko’rsatadigan ta’sirini quyidagicha tasavvur qilish mumkin: 1- Tish to’qimalari (emal, dentin, sement) taraqqiyoti paytida qon oqimi orqali kelayotgan mineral tuzlar, oqsil moddalar tish to’qimalarini shakllantirishda oxaklanishida ishtirok etib, ularning turg'unligini ta’minlaydi. 2- Tishlar chiqib bo’lgandan keyin, oziq moddalar so’lak tarkibida tishlar emalini muntazam ho’llash orqali kerakli miqdorda uni mineral tuzlarga to’yintirib turadi. 3- Ovqat iste’molidan keyin qolgan ovqat qoldiqlari, ayniqsa uglevodli ovqatlar tish yuzasiga yopishib qolib, bijg'ishi natijasida kariesogen holatni yuzaga keltiradi.