GIDRAVLIK KON MASHINALARNING ENERGIYA QUVVATLARINING TAHLILI - Salimova Shaxrizoda Sanjar qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Energiya uskunalariga ko‘ra, barcha yer usti konchilar o‘z elektr stantsiyasidan ishlaydigan va yetkazib berilgan energiyadan foydalanadiganlarga bo‘linadi. Birinchisiga issiqlik elektr stansiyalari bilan jihozlangan mashinalar, asosan ichki yonuv dvigatellari, ikkinchisiga - elektr yoki gidravlik haydovchiga ega mashinalar kiradi. Istisno hollarda, o‘z elektr stantsiyasidan ham, yetkazib beriladigan energiyadan ham ishlay oladigan mashinalar bilan shug‘ullanish kerak [1]. Masalan, KSM 2000R kombayn ikkita energiya manbasidan quvvatlanadi. Uning 1100 kVt quvvatga ega aylanuvchi ishchi korpusi olti kilovoltlik kabel orqali tashqi tarmoqqa ulangan elektro - gidravlika elektr stansiyasi tomonidan boshqariladi. 1000 kVt quvvatga ega o‘z dizel dvigateli mashinaning boshqa drayverlarining ishlashini ta’minlaydi. [2]