EKOLOGIK SOLIQQA TORTISH TIZIMINING FAOLIYATI: XORIJIY TAJRIBA - Niyozova Sugdiyona Mehmonovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ekologik soliqlar, ularning tushunchasi va yig’imlar kontseptsiyasini O’zbekiston Respublikasining soliq siyosatini amalga oshiradigan va yuklangan majburiyatlar sifatida talqin qilish haqida sо’z yuritiladi. Iqtisodiy faoliyat natijasida atrof-muhitga yetkazilgan zarar uchun soliq to’lovchiga davlat tomonidan tartibga solinishi ko’rsatiladi.“Ekologiya” tushunchasi doirasida toʻlovchilar oʻrtasida vujudga keladigan munosabatlarni soliqqa tortish orqali tartibga solish koʻlamini va soliq siyosatining vositalari majmuasi sifatida soliqqa tortishning ushbu turini ajratib koʻrsatiladi. Muallifning tadqiqotining asosiy masalasini atrof- muhitni tartibga solish uchun soliq vositalarini aniqlash va ularni O’zbekiston Respublikasining amaldagi soliq qonunchiligi asosida ekologik soliqqa tortish samaradorligini keyinchalik baholash imkoniyati bilan uyg’unlashtirishga qaratilgan.