СУРУНКАЛИ АСЕПТИК ЯЛЛИҒЛАНИШДА ҚЎЙПЕЧАК ЭКСТРАКТИНИ САҚЛОВЧИ ГЕЛНИНГ ГЕМАТОЛОГИК КЎРСАТКИЧЛАРГА ТАЪСИРИНИ ЎРГАНИШ - Якубова У.Б. (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
АННОТАЦИЯ: Яллиғланиш дастлабки босқичларининг белгиларидан бири микроциркулясиянинг бузилиши бўлиб, яллиғланиш медиаторлари ажралиши билан характерланади. Яллиғланиш медиаторлари физиологик жараёнлар мобайнида ҳам ажралиши мумкин, аммо яллиғланиш ўчоғида жуда кўп миқдорда ҳосил бўлиб, турли аъзолар фаолиятининг бузилишига олиб келади. Масалан, яллиғланиш ўчоғига қон оқиб келишини кучайтириб, қон томирлар деворининг ўтказувчанлигини оширади, бу эса ўз навбатида яллиғланиш жараёнини пайдо бўлишига олиб келади. Яллиғланиш медиаторларини ажратиб чиқарувчи ҳужайраларга базофиллар, нейтрофиллар, макрофаглар, В-лимфоцитлар, семиз ҳужайралар ва Т-лимфоцитлар тааллуқлидир.