MOLIYAVIY REJALASHTIRISHNING NAZARIY ASOSLARI - Botirali Jo‘raboyev; Saida Xikmatova; Aysulu Turdibekova (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Moliyaviy rejalashtirish, shaxs yoki tashkilotning moliyaviy kelajagini xaritalash jarayoni turli fanlardan olingan mustahkam nazariy asosga tayanadi. Bu nazariyalar tavakkalchilik, investitsiya xulq-atvori va hayot aylanishini tushunish uchun asoslarni taqdim etadi va natijada samarali moliyaviy qarorlar qabul qilishga yordam beradi. Asosiy nazariyalardan biri Garri Markovits tomonidan ilgari surilgan Zamonaviy portfel nazariyasi (MPT). MPT tavakkalchilikni boshqarishning asosiy strategiyasi sifatida diversifikatsiyani ta'kidlaydi, ammo u investitsiyalarni turli aktivlar sinflari bo'ylab tarqatishdan tashqariga chiqadi. MPTning asosiy tushunchasi korrelyatsiya kontseptsiyasida yotadi, bu ikki aktivning bir-biriga nisbatan qanday harakatlanishini o'lchaydi. Korrelyatsiyasi past bo'lgan aktivlar bozor o'zgarishlariga boshqacha munosabatda bo'lishadi. Portfelga past korrelyatsiyaga ega bo'lgan turli xil aktivlarni kiritish orqali investorlar **tizimsiz riskni** kamaytirishi mumkin, shuningdek, diversifikatsiya qilinadigan risk deb ham ataladi. Bu ma'lum bir kompaniya yoki sohaga xos bo'lgan xavfning diversifikatsiya yo'li bilan bartaraf etilishi mumkin bo'lgan qismidir. MPT **samarali chegara** kontseptsiyasidan foydalanadi, bu ma'lum aktivlar to'plami uchun erishish mumkin bo'lgan xavf va daromadning optimal kombinatsiyasini ifodalovchi faraziy chiziq. Riskga chidamliligi yuqori bo'lgan investorlar o'z portfellarini yuqori kutilgan daromadli, ammo yuqori volatillikka ega aktivlarga yo'naltirishlari mumkin. Aksincha, xavf-xatarni yoqtirmaydigan investorlar kutilgan daromadlari pastroq, ammo o'zgaruvchanligi past bo'lgan aktivlar sinflariga ustunlik berishi mumkin.