BYUDJET MABLAG’LARIDAN FOYDALANISH SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA G’AZNACHILIK ORGANLARI FAOLIYATINI TAKOMILASHTIRISH MASALALARI - Davronbek Ikromov; Iroda Ilxamova; Aziza Xalmirzayeva (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Bugungi kunda davlat byudjetining mablag’laridan oqilona foydalanish samaradorligi va byudjetning moliyaviy imkoniyatlarini oshirishga erishilishida g’azna tizimi orqali xizmatlarni ko’rsatish muhim ahamiyatga ega bo’lmoqda. G’aznachilik - bevosita davlat byudjetining ijrosini ta’minlab, davlat byudjeti daromadlarini yagona g’aznachilik hisobraqamida to’planishini ta’minlaydi va byudjet mablag’larini shu xisobraqamdan sarflanishi xamda foydalanishi ustidan nazoratni amalga oshirishga, davlat tashqi va ichki qarzlarini boshqarishga xizmat ko’rsatadi. Shuningdek, byudjet mablag’larinining xarakati to’g’risida tezkor malumotga ega bo’lish ularning samarali va maqsadli sarflanishi ustidan nazorat olib borilishida G’azna xizmatining o’rni salmoqli hisoblanadi. G’aznachilik tomonidan Moliya vazirligi vazifa va funktsiyalariga mutanosib ravishda moliyaviy nazorat tashkil qilingan bo’lib, bu jarayon dastlabki va joriy nazorat ko’rinishida amalga oshiriladi. Ushbu nazoratning ikki bosqichi bo’yicha alohida- alohida bo’limlar tashkil qilingan. Ular dastlabki nazorat bosqichi ostida mamlakatimizda Moliya vazirligi tomonidan belgilanadigan narx siyosatini amalga oshirishga alohida e’tibor beriladigan yuridik majburiyatlarni shakllanishini nazorat qiluvchi bo’lim va joriy nazorat bosqichi ostida tilga olinadigan byudjet mablag’larini oqilona boshqarish va ularni belgilangan maqsadlarga sarflanishini ta’minlashga xizmat qiluvchi moliyaviy majburiyatlarni moliyaviy ta’minoti ustidan amalga oshiriladigan nazoratni ta’minlovchi bo’limdir. G’aznachilik tomonidan amalga oshiriladigan (dastlabki va joriy) moliyaviy nazorat orqali byudjet tashkiloti o’ziga ajratilgan mablag’larini amalda maqsadsiz va noo’rin sarflab bo’lmasligini oladi.