GEPATIT C GA CHALINISH SABABLARI VA KASALLANGAN JIGARDA BORADIGAN JARAYONLAR - Charos Baxtiyarova; Gafurova Nigora Sabitovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotasiya. Gepatit C virusi gepatotropik RNK virusi bo'lib, jigarning progressiv shikastlanishiga olib keladi, bu jigar sirrozi va gepatotsellyulyar karsinomaga olib kelishi mumkin. Dunyo miqyosida 64 dan 103 milliongacha odam surunkali infektsiyaga chalingan. Qon orqali yuqadigan ushbu virus infektsiyasining asosiy xavf omillari Gepatit C tarqalishi yuqori bo'lgan mamlakatlarda xavfsiz bo'lmagan in'ektsiya dori vositalaridan foydalanish va steril bo'lmagan tibbiy protseduralar hisoblanadi. Diagnostika muolajalari zardobdagi Gepatit C antikorlarini tekshirish, Gepatit C RNKni o'lchash, virus genotipi va pastki turini aniqlash va oxirgi paytlarda qarshilik bilan bog'liq almashtirishlarni baholashni o'z ichiga oladi. Mazkur maqolada Gepatit Cga chalinish sabablari, kasallangan jigarda boradigan jarayonlar va kasal jigarda olib boriladigan ayrim davolash tashxislari yoritilgan.