DAG’AL JUN TOLA ASOSIDAGI YANGI KOMPOZITSIYALI TO‘QIMACHILIK MATOLARINI BO‘YASH - D.B.Matkarimova; Z.Sh.Islamova (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Maqolada jun tola asosidagi yangi kompozitsiyali to‘qimachilik matolarini aktiv “Setazol yellow GL” bo'yovchi moddalari bilan bo'yash texnologiyasini o'rganishga qaratilgan ilmiy tadqiqot natijalari keltirilgan. Jun hamda paxta tolali mato namunalarini ikki bosqichli ishqoriy va kislotali usulda bo'yash jarayonlari amalga oshirildi. Bo‘yalgan namunalarning rang sifat ko‘rsatkichlari X-Rite Ci7800, eritmalarning pH ko‘rsatkichi esa Wissenschaftlich- Technische Werkstatten (WTW) pH3210 SET2 qurilmalarida aniqlangan. Bo‘yalgan namunalarning yuvishga bo‘lgan mustahkamligi mos ravishda GOST ISO 105- 010:2006 bo‘yicha baxolandi.