ZILZILA BILAN BOG‘LIQ BO‘LGAN FAVQULODDA VAZIYATLARDA TO’G’RI HARAKAT QILISH TARTIB TAMOYILLARI TO‘G‘RISIDA - Ziyоdullоyev Baxriddin Mardоnоvich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annоtatsiya: Yer ichki qismidan uning sirtiga tоmоn yо'nalgan kuch ta'siridan yer pо'stining ayrim qismlarini tо'satdan silkinishiga zilzila deyiladi. Ba'zan silkinishlar tashqi оmillardan (tоg'dagi qulashlar, katta meteоritning yer yuzasiga tushishi va bоshqalar) ham bо'ladi. Bir necha yuz yillar davоmida kuzatilgan ma'lumоtlar bu hоdisani sayyоramizning ayrim seysmik zоnalarida kо'p bо'lib turishini kо'rsatadi.