SURUNKALI PANKREATIT KASALLIGINI DAVOLASHDA DORIVOR O`SIMLIKLAR YIG`MASI HAMDA OZIQLANISHNING DAVOLOVCHI- PROFILAKTIK TA`SIRINI BIRGALIKDA QO`LLASH - E. D. Raimberdiyev; T. X. Sherov (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anatatsiya: Surunkali pankreatit - bu doimiy yoki vaqti-vaqti bilan og'riqlar, ekzokrin va endokrin yetishmovchilik belgilari bilan namoyon bo'ladigan juda keng tarqalgan kasallik. Bu oshqozon osti bezi parenximasida qaytarilmas patologik o'zgarishlar bilan tavsiflanadi. Surunkali pankreatitda ovqatlanish etishmovchiligining etiologiyasi multifaktorial bo'lib, ekzokrin va/yoki endokrin disfunktsiya, sezilarli qorin og'rig'i, ko'pincha doimiy spirtli ichimliklarni iste'mol qilish va metabolik faollikni oshirishni o'z ichiga oladi.Surunkali pankreatitni davolashda dorivor o`simliklarning bir qancha yig`malari mavjud bo`lib, kasallikning yengil va og`ir ko`rinishlarida qo`llaniladi.