ARROF MUHITNI BUZILISHINI INSON ORGANIZIMIGA TA’SIRI - Munojatxon Akbarova Yusubjanovna; Rustamova Zulfiya; Davlatova Muxtasar (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Atrof-muhitga ko'plab kimyo sanoati korxonalaridan kiruvchi bir qator kimyoviy mutagenlar ham aniqlangan. Bir qator virusli kasalliklar ham mutagen ta'sirga ega bo'lib, shaxsning irsiyatini o'zgaruvchan qiladi va patologiyalarga irsiy moyillikni keltirib chiqaradi. Ekopatologiya - atrof-muhit omillaridan kelib chiqqan kasalliklar. Avvalo, bular asosan to'yib ovqatlanmaslik yoki ortiqcha ovqatlanish bilan bog'liq "turmush tarzi kasalliklari" dir. Oziqlanishning etarli emasligi bilan oziq-ovqat tarkibidagi vitaminlar, mikroelementlar, oqsillar me'yordan past bo'ladi, bu esa sog'liqning jiddiy buzilishiga olib keladi. Ortiqcha ovqatlanish bilan semirish rivojlanadi, bu diabet, saraton va yurak-qon tomir kasalliklari kabi jiddiy patologiyalarga olib keladi. Shuning uchun ovqatlanishning ortiqcha yoki nomutanosibligi uning etishmasligidan kam halokatli rol o'ynaydiAtrof-muhit omillari inson hayotiga ta’sir qiluvchi tabiiy yoki texnogen omillardir. Odamlar atrof-muhit omillari bilan o’zaro ta’sir qiladi va bu o’zaro ta’sir odamlarning salomatligi, farovonligi va umumiy hayot sifatiga katta ta’sir ko’rsatadi.