KASB TANLASHDA MAKTAB PSIXOLOGLARINING O’RNI - Urazova Dilbar Jadigerovna; Reymova Baxıt (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Jamiyatda kechayotgan ijtimoiy – iqtisodiy islohotlar, shakllanayotgan madaniy bozor munosabatlari, ishlab chiqarishning keskin rivojlanishi, fan va texnikaning taraqqiyoti qizg’in kechayotgan davrda jamiyat va shaxs ehtiyojlarining uzviy mutanosibligiga erishish yoki uni ta’minlash oson ish emasligini tasdiqlamoqda. Chunki hamisha ham yoshlar o’z iqtidori, salohiyati, aqliy va intellektual potentsialiga mos va jamiyat uchun manfaat keltiruvchi kasblarni tanlay olmaydilar. Bu qarama - qarshilikni “silliqlash” uchun yoshlarda kasb tanlashning ijobiy (pozitiv) motivlarini shakllantirishda jamiyat va jamoatchilik ta’sirini va maktab psixologlarining, ota- onalarning o’rnini kuchaytirish o’ta muhim ahamiyatga ega. Bu hayotiy dolzarb vazifa yoki muammoni hal etishda albatta oila va maktab, mahalla va jamoatchilik, ommaviy axborot vositalari hamda boshqa tuzilmalar yaxlit tizim sifatida bir maqsad atrofida uyushishlari lozim bo’lmoqda[3].