ВАСКУЛИТЛАРДА БОШ ОҒРИҒИ. - Ахмедова Дилафрўз Баҳодировна (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Аннотация: Кўплаб ревматик касалликлар БО билан бирга кечади, ҳамда улар турли генез ва хусусиятга эга бўлади. Васкулит краниал қон томирлар яллиғланиши, гиперкоагуляцияга олиб келиб, инфаркт, тромбоз, калла ичи босими ошиши, яллиғланиш фонида мия пардалари яллиғланиши, тугунчалар пайдо бўлиши, асептик менингит, бўйин умуртқалари таъсирланишига олиб келиши мумкин. Ревматик касалликларни даволашда қўлланиладиган турли дори воситалари БО чақириши мумкин. Дори воситаларининг иммунсупрессив таъсири эса беморларни турли инфекцияларга берилувчан қилиб қўяди.