PULMANOLOGI K KASALLIKLARNI ANIQLASHDA DIAGNOSTIK AXAMYAT. - Hikmatshoyeva Guljahon Jo’rabek qizi. (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada pnevmoniya to’g’risida ma’lumotlar, diagnosktika to’g’risida tushunchalar keltirilgan. Tashqi muhit ta'siri va organizmning ichki omillari qarish jarayonining tezlashuviga, organizmning erta qarishiga olib keladi, bu jarayon organizmning o’sish va rivojlanishi to’xtaganidan keyin boshlanadi.Umuman olganda, zamonaviy tekshiruvlarning ma’lumotiga asosan pnevmoniya bilan kasallanish ko‘pgina omillardan iborat: hayot tarzi, oila ijtimoiy holatidan, mehnat sharoitidan, hayvonlar bilan muloqotdan, sayohat, zararli odatlari ko‘pligidan, kasallar bilan muloqotdan, shuningdek xavf omillardan–alkagolizm, chekish, o‘pkaning obstruktiv kasalligi, surunkali yurak yetishmovchiligi va jipslashib yashashidan iborat. Shuning uchun pnevmoniya davosida fizioterapevtik muolajalarni tavsiya etishda, o`ng o`pka ko`proq zararlanishini e`tiborga olish tavsiya etiladi, drenajli massaj, bemorning to`shakda joylashishi shu asnoda tavsiya etilishi maqasadga muvofiq.