SPORTCHA YURISH TEXNIKASINI TAKOMILLASHTIRISH.UZUNLIKDA SAKRASHDA YUGURIB KELISH TEXNIKASINI TAKOMILLASHTIRISH - Abdusamatova Aziza Doniyor qizi; Bozorov O' (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Qadimiy yunon so‘zi “ atletika” o‘zbek tilida kurash, mashq degan manoni bildiradi. Qadimiy Yunonistonda kuchlilik va chaqqonlikda musobaqalashgan kishilarni atletlar deb atar edilar. Yengil atletika sportining ayrim turlari (yurish, yugurish, sakrash, uloqtirish, ko‘pkurashlardan iboratdir) uzoq vaqtlardan buyon Movarounnahr o‘lkasida istiqomat qiluvchilarning shug‘ullanib kelgan mashg‘ulotlari, xususan, Sarmish (soyidagi) tog‘larida eramizdan bir necha asr oldin qoldirilgan rasmlarda yuguruvchi, sakrovchi va nayza uloqtiruvchilarni tasviri qoldirilgan. Buyuk mutafakkir olim Abu Ali ibn Sino bemorlarni davolashda gimnastika, suzish, kurash bilan birga tez yurish, yugurish, sakrash, nayza otish, tosh ko‘tarish mashqlaridan unumli foydalanganligi haqida nazariy malumotlarga ega ekanligini aniqlash va baholash.Sportcha yurishning oddiy yurishga o’xshash tomonlari ko’p, lekin harakatni boshqarish nuqtai nazaridan murakkabroq, shuning bilan birga, u samaraliroq hamdir. Engil atletika musobaqalari qoidalariga binoan tez yuruvchining oyog’i erga tegmay qolgan vaqti hech bo’lmasligi kerak, oyoq tagi erda bo’lgan paytda esa bir daqiqaga bo’lsa ham tizza to’g’rilanishi zarur. Bu qoidani buzgan yuruvchi musobaqadan chetlashtiriladi. Tayanch oyoqni vertikal lahzada ortiqcha orqaga egiltirish qoidaning buzilishi deb hisoblanmaydi. Eng yaxshi yuruvchilarning ko’pchiligi oyoqni erga tik qo’yadilar va bu holatni vertikal paytgacha saqlab qoladilar. Sportcha yurish tezligi oddiy yurish tezligidan 2-2,5 baravar ko’pdir. ¹ Normurodov A. N. Yengil atletika va uni òqitish metodikasi. T, 2011 y