AQLIY JIHATDAN RIVOJLANGAN IQTIDORLI BOLALARNI O‘QITISHDA RELAKSATSION MASHQLARDAN FOYDALANISH USULLARI - Berdiyeva Dilso‘z Raxmatillo qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Iqtidorli bolalarni tushinish uchun eng avvalo bolalar psixikasining yosh xususiyatlarini bilishimiz kerak. Agarda qobiliyat qandaydir bir psixik xislat bo‘lsa, iqtidorlilik shu qobiliyatning eng yuqori ko‘rsatkichi hisoblanadi. Qobiliyat va iqtidorlilik inson hayoti davomida aks ettirilb boriladi. Ayrim bolalarda erta davrlardan rivojlanishning ayrim samarali ko‘rinishlari: erta yoshdan boshlab ularda rivojlanishning yuksak muvaffaqiyati hamda aqliy qobiliyati ko‘zatiladi. Maktabda alohida e’tiborni faqatgina orqada qolgan o‘quvchilargina emas, balkim boshqalarga solishtirganda o‘qish oson hisoblanadigan, o‘quv jarayonida yuksak muvaffaqiyatlarga erishayotgan bolalar ham qaratadi.