AMIR TEMUR FAOLIYATINING YEVROPALIKLAR TOMONIDAN DASTLABKI E’TIROFI - Umidjon xayrullayev (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
O‘z davrining buyuk siymosi, mohir sarkarda, yurtimizda mo‘g‘ullar istibdodiga barham bergan, o‘zining o‘chmas nomini abadiyatga muhrlagan, faxrimiz, g‘ururimiz, xalqimizdahosining timsoli va ma’naviy qudratimiz ramzi bo‘lgan Amir Temur faoliyati va shaxsiga qiziqish XV asrdan boshlandi. 1401-yilning avgustda Rim papasi va Fransiya qirolining Amir Temur huzuriga yuborgan elchisi Jan (Ioann) Grinlo Amir Temur suhbatlarida ko‘p marta ishtirok etgan. Uning saltanatini o‘z ko‘zi bilan ko‘rgan va bu haqda asar yozgan birinchi Yevropalik muallif bo‘ladi. Uning asari "Temur va uning saroyiga oid xotiralar" deb ataladi. Monax va elchi Jan (Ioann) Grinloning asari fransuz va lotin tillarida yozilgan bo‘lib, 23 bobdan iboratdir.