МАЙДА ЗАРРАЛИ ОЗИҚ-ОВҚАТ ҚЎШИМЧАЛАРИНИНГ ТИПИК ВАКИЛИ ТИТАН ДИОКСИДИ ВА УНИНГ ОРГАНИЗМГА ТАЪСИРИ, ТУРЛИ ПАТОЛОГИК ЖАРАЁНЛАРНИ КЕЛТИРИБ ЧИҚАРИШИДАГИ ЗАМОНАВИЙ ҚАРАШЛАР. - Зарипова Ойсара Олимжон қизи. (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Аннотация: Бугунги кунда инсониятнинг ҳаёт тарзи, яшаш шароити, ижтимоий фаровонликнинг ошиши, меҳнат шароитларининг такомиллашиши, йиллик даромаднинг ошиши жамиятдаги барча соҳаларнинг ривожланишини талаб қилмоқда. Жумладан ишлаб чиқариш саноатида маҳсулотнинг сифати ва яроқлилик муддатидан ташқари унинг кўриниши, ўзгачалиги, ранг-баранглиги, қадоқланганлиги, узоқ сақланиш хусусияти истеъмолчилар томонидан юқори баҳоланмоқда. Бу сабаблар мутахассисларни маҳсулотга ишлов бериш босқичини такомиллаштиришга мажбур қилмоқда. Озиқ-овқат қўшимчаларининг кенг кўламда қўлланилиши айни шу талабларни қондирилишида асосий восита бўлиб қолмоқда. Бу қушимчалар маҳсулотнинг органолептик хусусиятларини тамоман ўзгартиради, узоқ сақланишига хизмат қилади. Бундай қўшимчаларнинг асосий ҳиссаси майда заррачали озиқ-овқат қўшимчаларига тўғри келади. Бундай қўшималарга: титан диоксид(E171), темир оксиди(172), олтин(175), кумуш(174), кремний диоксиди(E551) ва бошқалар киради.