OIV INFEKSIYASINI DAVOLASHDA HAMSHIRANI O’RNI. - Xolmatova Nilufar Xabibullayevna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anontatsiya: Orttirilgan immunitet tanqisligi sindromi (OITS) surunkali, potentsial hayot uchun xavfli holat bo'lib, Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti ma'lumotlariga ko'ra, dunyoda 37,9 millionga yaqin odam OITS/OIV bilan yashaydi va ulardan atigi 23,3 million kishi antiretrovirus terapiyasidan foydalanmoqda, ammo qolganlari hali ham mavjud emas. davolash ostida va bunday odamlar OIV ko'proq va tez tarqalishi / yuqishi mumkin. OIV bilan yashaydigan odamlar o'rtasida xabardorlik talab qilinadi va yuqori xavf guruhlari birinchi navbatda e'tiborga olinishi kerak. Hamshiralar OIV/OITSning oldini olishda muhim rol o'ynaydi, masalan, yoshlarga, yuqori xavf guruhlariga va munosib juftliklarga sog'liqni saqlash va profilaktika qilish. Ushbu sindromni davolash uchun hech qanday davolash yoki vaktsina mavjud emas, shuning uchun bu o'lik sindromni davolash mumkin bo'lgandan ko'ra uning oldini olish yaxshiroqdir.