BUXORO VILOYATI OLOT TUMANIDAGI SUG‘ORILADIGAN MAYDONLARNING HOZIRGI KUNDAGI MELIORATIV HOLATI VA UNI YAXSHILASH UCHUN BAJARILISHI TALAB ETILADIGAN TADBIRLAR. - Hasanov Xusen Hamrayevich; Jo’rayeva Shaxrizoda (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Olot tumanida gidrogeologik melirotiv sharoiti, asosan yer osti sizot suvlari gidro hamda gidrokimyoviy rejimiga bog‘liq bo‘lib, sug‘oriladigan yer maydonlari Zarafshon daryosining quyi qismida joylashganliga sababli, murakkab hisoblanadi. Tumaning ayniqsa, o‘rta va quyi qisimlarida sizot suvlarning yer osti harakati sekinligi va uni yer yuzasiga yaqin joylashganligi sababli meliorativ vaziyat o‘ta og‘ir hisoblandi. Havo haroratining yuqori bo‘lishi va issiq kunlarning ko‘p bo‘lishi yer yuziga yaqin joylashgan sizot suvlarini evakotranspiratsiyaga ko‘p sarflanishiga olib keladi. Bu esa o‘z navbatida aeratsiya qismida tuz miqdorini keskin oshishiga sabab bo‘ladi.