SANOAT CHIQINDILARINI QAYTA ISHLASH ASR MUAMMOSI - Mamasaidova.R.Sh; Jumayev.J.A; B.X.Iraliyev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Kimyo Sanoatida xalq xo’jaligi qishloq xo’jaligi uchun mahsulotlar ishlab chiqarish juda katta miqdorda chiqindi hosil bo’ladi.IFA ma’lumotlariga har yili fosforli o’gitlar ishlab chiqarish jarayonida 100 millin tonnalab fosfogips chiqindisi hosil bo’lar ekan.Respublikada ham fosli o’g’itlar ishlab chiqarish “Ammofos’’OAJ o’zida har yili 700-800 ming tonnadan ortiq fosfogips chiqindisi hosil bo’lar ekan,natijada Olmaliq OAJ ning o’zida 60 mln tonnadan ortiq fosfogips chiqindisi hosil bo’lib qishloq xo’jaligi uchun muhim bo’lgan 350 gektar yer maydonni egallab sun’iy yomg’ir hosil bo’lgan, natijada zavod atrofidagi yashovchi aholi salomatligiga jiddiy ta’sir korsatib kelmoqda, yomg’ir va qor suvlari ta’sirida fosfogips chiqindisi tarkibidagi og’ir metallar yer osti suvlarga yetib bormoqda, oqibatda yer osti oqava suvlarini sifati yomonlashmoqda .