KIMYOVIY BIRIKMALARNING INSON ORGANIZMIGA TA’SIRI - Jahonova.A.Sh; Jumayev.J.A; B.X.Iraliyev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Aholini Oziq-ovqat mahsulotlariga bo’lgan ehtijoyniI qondirish masalasi oldin ham, bugun kunda ham eng dolzarb muommolardan biri bo’lgan, ayniqsa aholi sonining ortib borishi oziq-ovqat mahsulotlariga bo’lgan ehtijoyni oshirishga olib keladi. Bizga ma’lum yer sayorasini 4/1 qismi quruqlikni tashkil etadi,yani 27% tashkil etadi quruqlikning bor yog’i 15% qishloq xo’jaligi aboratida sug’oriladigan yerlar hisoblanadi.Qishloq xo’jaligida yuqori hosil va sifatli mahsulotlarni yetishtirish zarur. Shu bois kundan kunga mineral o’g’itlarga bo’lgan ehtiyoji oshib bormoqda ayniqsa azotli, fosforli, kaliyli o’g’itlarga bo’lgan talab oshmoqda.Qishloq xo’jaligida mineral o’g’itlardan meyoridan ortiq qo’llanishi yoki agrotexnika qoidalarining qo’pol buzilishi oqibatida qishloq xo’jaligida yetishtiriladigan oziq-ovqat mahsulotlarining sifati yomonlashib, hatto istemol qilgan insonlar orasida o’lim bilan tugagan holatlar kuzatilmoqda qishloq xo’jaligida yetishtiriladigan meva sabzavodlardan netroza miqdori yuqori ekanligi qayd etilmoqda, ya’ni belgilangan miqdordan 2 va undan yuqori ekanligi aniqlangan bundan tashqari chorvachilik,parandachilik,baliqchilikdan tezroq mahsulot yetishtirish uchun turli xil tarmoqlardan foydalanilmoqda oqibatda, hayvon go’shtlarini istemol qilish orqali inson organizmiga o’tib qolishi natijasida ortiqcha vazn ortirishga sabab bo’lmoqda, ya’ni AQSH da aholi o’rtasida 70% ortiq insonlar ortiqcha vazndan azyat chekmoqda.