FOSFORLI O‘G‘ITLARNING QISHLOQ XO‘JALIGIDAGI AHAMIYATI - Choriyeva.S.Q; Jumayev.J.A; B.X.Iraliyev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Yer yuzida aholi sonining ortib borishi qishloq xo‘jaligi maxsulotlariga bo‘lgan talabning ortishiga olib keladi. Demak aholining ehtiyojlarini qondirish uchun qishloq xo‘jaligida yuqori hosil, shuningdek sifatli oziq-ovqat mahsulotlari yetishtirish zarur hisoblanadi. Qishloq xo‘jaligida ayniqsa azotli, fosforli va kaliyli o‘g‘itlarga bo‘lgan ehtiyoj kun sayin ortib bormoqda. Har bir mineral o‘g‘itlar o‘simliklarga o‘zgacha ta’sir ko‘rsatadi. Masalan azotli o‘g‘itlar o‘simliklarning vigetativ organlariga va fotosintez jarayonini tezlashtiradi. Ya’ni o‘stiruvchi fosforli o‘g‘itlar o‘simliklarda moddalar almashinuvini boshqarib turuvchi, kaliyli o‘g‘itlar esa turli hil kasalliklardan ximoya qiluvchi hisoblanadi. Shu sababdan har yili tuproqga azotli, fosforli va kaliyli o‘g‘itlarni solib turish tavsiya etiladi.