ZEBUNNISOBEGIM IJODIDA BALOG‘AT ILMI - Gavhar Bakirova Adildjanovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Maʼlumki, balog‘at ilmini tarkib va tartib jihatdan bir asarga jamlanib, ilmiy jihatdan yetuk darajaga kelishi, dastlab Jurjoniy, so‘ngra Sakkokiyning benazir mehnatlari samarasidir. Sakkokiydan keyingi olimlarning barchasi uning qoidalarga asoslanganlar. Аrab va fors tillaridagi kabi turkiyda ijod qilgan mumtoz adabiyot namoyondalarining badiiy asarlari orqali ularning ham balog‘at ilmini juda yaxshi o‘zlashtirganliklarini ko‘ramiz. Bu asarlarda balog‘at ilmining tarkibini tashkil qiluvchi til qoidalariga qatʼiy rioya qilish bilan birga badiiy sanʼatlardan ham ustalik bilan foydalanilgan. Chunki balog‘at ilmi asarda badiiy vositalarning bir-biriga salbiy taʼsir ko‘rsatmasligini, so‘zlarni takrorlash, ortiqcha so‘z va gap bo‘laklarini tushirib qoldirish hisobiga mo‘jazlikka erishishni, oz so‘z bilan ko‘p maʼno ifodalashni, salbiy munosabatlarni qo‘pol so‘zlar bilan ifodalamaslikni talab qiladi. Maqolada ardoqli shoira Zebunnisobegim ijodida balog‘at ilmining ko‘lami haqida so‘z yuritiladi.