FRANSUZ TILIDAGI METAFORALARINING UZBEK TILIDA BERILISHI VA ULARNING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI - Sultonova Tabassum Davronbek qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola fransuz tilidagi metaforalarni o'zbek tilida tarjima qilish va ularning lingvomadaniy xususiyatlarini o'rganishga bag'ishlangan. Metaforalar har ikki tilda ham muhim lingvistik va madaniy rol o'ynaydi, va ularni to'g'ri tarjima qilish orqali ikki madaniyat o'rtasidagi o'xshashlik va farqlarni yaxshiroq tushunish mumkin. Maqolada metaforalarni tarjima qilishning uch asosiy usuli - to'g'ridan-to'g'ri tarjima, ma'noli tarjima va madaniy adaptatsiya ko'rib chiqilgan. Shuningdek, tabiat va muhit, tarixiy va ijtimoiy kontekst, adabiy va folklor manbalar kabi lingvomadaniy xususiyatlar ham tahlil qilingan. Natijada, fransuz va o'zbek tillaridagi metaforalar o'rtasidagi bog'liqlik va farqlar yoritilib, tarjima jarayonida madaniy omillarni hisobga olish zarurligi ta'kidlangan.