PARODONT KASALLIKLARI VA UNI DAVOLASH USULLARI. - Madumarova Muhabbatxon Makkambayevna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Parodontit – milklarning yallig‘lanish kasalligi. U vaqt o‘tishi bilan milklarni suyak va biriktiruvchi to‘qmalarni atrofiyasiga olib keladi, natijada tish qimirlashi paydo bo‘ladi va tushib ketadi. Parodontit rivojlanishiga sabab bo‘ladigan omillar Yomon odatlar va umumiy kasalliklar – chekish, qandli diabet, oshqozon ichak kasalliklari, yurak-qon tomirlar tizimi kasalliklari, stress. Tish atrofida qotishmalar tosh paydo bo‘lishi – milkni siqib qo‘yadi, bu milklarni tozalanish jarayonini to‘xtatadi. Jag‘ va tanglay rivojlanishida nuqson, tishlashning (prikus) noto‘g‘riligi. Tishlarning qiyshiq joylashganligi. Og‘izdan nafas olish – og‘iz bo‘shlig‘ining namligini kamaytiradi, milklarni quritadi. Parodontitning belgilari: milkdan vaqti vaqtida yoki doimiy qon kelishi; og‘izdan badbo‘y hid kelishi; tishlar orasidagi masofaning oshishi; tish orasida qolgan oziq-ovqat qoldiqlarining og‘riq berishi; milklarda qichishish, qizarish, shishish, og‘riq bo‘lishi; tishlarning qimirlab qolishi.