TUT DARAXTLARINING EKOLOGIK FOYDALARI VA HAVO SIFATIGA TA’SIRI - Q.A.Jumag‘ulov; Qahhorova Arofat Sulton qizi; Sayfullayeva Fotima Tolibjon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqola tut daraxtlarining (Morus spp.) ekologik foydalari va havo sifatiga ta'sirini yoritadi. Maqolada tut daraxtlarining tuproq eroziyasini oldini olish, bioxilma-xillikni saqlash, iqlim o'zgarishiga qarshi kurash va tuproqning unumdorligini oshirish kabi ekologik rollari batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, tut daraxtlarining havo filtratsiyasi, kislorod ishlab chiqarish, havo harorati va namligini tartibga solish orqali havo sifatini yaxshilashdagi ahamiyati ko'rsatilgan. Maqolada statistik ma'lumotlar keltirilgan bo'lib, masalan, o'rta kattalikdagi tut daraxti yiliga taxminan 48 funt (22 kilogramm) karbonat angidridni yutishi va tut daraxtlari ekilgan joylarda tuproqning organik moddalar miqdori 10-20% ga oshishi haqida ma'lumotlar mavjud.