GIPOTIREOZ - Axtamov Asilbek Aziz O‘g‘li; G‘aniyev Anvar Husniddin O‘g‘li; Qosimov Zaxridin Azimjon O’g’li; Baxriyeva Nigora Naimovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Gipotireoz ( kam tiroid, past tiroid yoki hipotireoz deb ataladi) - qalqonsimon bezning gormonini ishlab chiqaradigan endokrin tizimining buzilishi. Bunda charchoq hissi, ish qobilayatini susayishi , ruhiy tushkunlik kabi alomatlarga sabab bo'lishi mumkin. Vaqti-vaqti bilan bo'qoq tufayli bo'yinning old qismi kattalashishi mumkin. Homiladorlik davrida gipotiroidizmning davolanmagan holatlari chaqaloq yoki tug'ma yod tanqisligi sindromida o'sish va intellektual rivojlanishning kechikishiga olib kelishi mumkin. Dunyo bo'ylab, ratsionda juda oz yod istimol qililinishi gipotiroidizmning eng keng tarqalgan sababidir. Yapon olimi Hashimotoning tiroiditi yetarli yod istimol qilinmaydigan mamlakatlarda gipotiroidizmning eng keng tarqalishiga sababidir. Kam tarqalgan sabablari radioaktiv yod bilan davolash o'z ichiga oladi, gipotalamus yoki gipofiz bezi oldingi bo’lagi jarohati. Gipotireoz tashxisi, gumon qilinganida, tiroid-stimullovchi gormon (TSH) va tiroksin darajalarini o'lchaydigan qon testlari bilan tasdiqlanishi mumkin. Tuz yodlash ko'pgina populyatsiyalarda gipotireozni oldini oldi. Levotiroksin bilan qalqonsimon gormon almashtirish gipotiroidizm munosabatda. Tibbiy mutaxassislar alomatlar va tiroksin va TSH darajasini normallashtirish ko'ra dozasini moslashtirish kerak.