XALQARO IQTISODIYOTDA TASHQI SAVDONING MAMLAKAT IQTISODIYOTIGI O‘RNI VA UNI RIVOJLANTIRISHNING ZAMONAVIY USULLARI - Sharipov Narzullo G‘ulomovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya Ushbu maqolada xalqaro iqtisodiyotda tashqi savdoning mamlakat iqtisodiyotidagi o‘rni, uning iqtisodiy o‘zgarishlarga ta’siri, tashqi savdoning mamlakatlar iqtisodiyotidagi o‘rni, tashqi savdoni amalga oshirishdagi muammolar, tashqi savdoni amalga oshirishning zamonaviy usullari hamda ularni amalda qo‘llashga doir ma’lumotlar keltirilgan. Mamlakatning xalqaro mehnat taqsimotiga jalb qilish darajasi tashqi savdo aylanmasi hajmining o‘sishi bilan va milliy iqtisodiyot manfaatlari nuqtai nazaridan ishtirok etish samaradorligining ko‘rsatkichi bilan baholanadi. Bu shuni anglatadiki, mamlakat ma'lum printsiplar asosida jahon iqtisodiyoti, xalqaro mehnat taqsimoti, xalqaro savdoga kiritilgan bo‘lishi kerak. Ushbu tamoyillarga rioya qilish milliy rivojlanish strategiyasining muhim qismlaridan biri bo‘lib, davlat nazorati ostida bo‘lishi kerak. Tadqiqot jarayonida qo‘llanilgan tadqiqot metodlari berilgan. Bunda tashqari tashqi savdo tahlili va turlari hamda korxonalarda ularni boshqarishning ob’ektiv zarurligi, shuningdek, bu boradagi ilg‘or xorij tajribasi va amaliyoti keltirilgan. Tahlillar asosida tegishli xulosa va takliflar keltirib o‘tilgan.