XORIJIY KREDIT LINIYALARNI JALB ETISH VA ULARNING SAMARADORLIGINI OSHIRISH YO’LLARI. - Boymurodova Dilbar (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Xorijiy kredit liniyalari korxonalar va hukumatlar uchun tashqi moliyalashtirishdan foydalanish imkoniyatini ta'minlash orqali iqtisodiy o'sish va rivojlanishni ta'minlashda hal qiluvchi rol o'ynaydi. Xorijiy kredit liniyalarini jalb qilish va ulardan samarali foydalanish imkoniyati mamlakatning iqtisodiy barqarorligi va rivojlanish istiqbollariga sezilarli ta'sir ko'rsatishi mumkin.Xorijiy kredit liniyalarini jalb qilishning asosiy strategiyalaridan biri xorijiy investorlar va kreditorlar uchun jozibador bo‘lgan qulay ishbilarmonlik muhitini yaratishdir. Bu me'yoriy-huquqiy bazada shaffoflik, barqarorlik va bashorat qilish imkonini beruvchi siyosatni amalga oshirishni o'z ichiga oladi. Bundan tashqari, kreditorlar va investorlar uchun kuchli huquqiy himoyani o'rnatish xorijiy kreditorlarning kredit liniyalarini taqdim etishga ishonchini oshirishi mumkin.Xalqaro moliya institutlari va ikki tomonlama hamkorlar bilan mustahkam aloqalar o‘rnatish xorijiy kredit liniyalarini ta’minlashga yordam beradi. Xalqaro Valyuta Jamg'armasi (XVF), Jahon banki va mintaqaviy taraqqiyot banklari kabi tashkilotlar bilan hamkorlik qilish kredit liniyalaridan foydalanish va iqtisodiy rivojlanish loyihalari uchun texnik yordam ko'rsatish imkonini beradi.Xorijiy kredit liniyalarining samaradorligi iqtisodiy o'sish va rivojlanishni ta'minlash uchun mablag'lardan qanchalik samarali foydalanilishiga bog'liq. Qarz olingan mablag'larni daromad keltiradigan va barqaror rivojlanishga hissa qo'shadigan samarali investitsiyalarga yo'naltirish juda muhimdir.