ODDIY VESHENKA(PLEUROTUS OSTREATUS ) VA SHAMPINON (AGARICUS BISPORUS)LAR TARKIBIDAGI FAOL DORIVOR MODDALAR , ANTIBIOTIKLARNING MEDITSINADA VA XALQ TABOBATIDA QOʻLLANILISHI. - Jumaboyeva Feruzabonu Ravshanbek qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Veshenka va shampinon qoʻziqorinlari Osiyo mamlakatlarida dori-darmon sifatida meditsina va xalq tabobatida eng koʻp ishlatiladigan komponentlardan biridir. Xitoy tomonidan ishlatiladigan koʻplab qoʻziqorinlar orasida veshenka qoʻziqorinlari ovqatlanish stolida alohida oʻrin tutadi. Eng kamida, yuqori ozuqaviy qiymat tufayli oʻziga xos oʻrin tutadi. Sharqiy mamlakatlarda sarimsoq bilan zaytun moyida qovurilgan veshenka qoʻziqorinlari mashhurdir. Ularning tarkibidagi antioksidant moddalar aniqlash uchun oʻtkazilgan tadqiqotlar shuni koʻrsatdiki, veshenka qoʻziqorinlari muhim antioksidant moddalar saqlash xususiyatlarga ega ekan . Ular oʻzida ergotionein degan noyob antioksidant ishlab chiqarishi va u 100 g mahsulotda 13 mg boʻlishi aniqlangan. Biroq, bu antioksidant maxsus laboratoriyalardan olinadi lekin ajratib olish jarayonida sifati biroz yoʻqoladi.