ZANJABIL - ZINGIBER OFFICEINALE OʻSIMLIGINING DORIVOR XUSUSIYATLARI VA KIMYOVIY TARKIBI. - Jumaboyeva Feruzabonu Ravshanbek qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Bugungi kunda dunyo miqiyosida oʻsimliklardan dorivor moddalarni ajratib olish, ularning kimyoviy tuzulishi va bialogik faolligini aniqlash hamda ularni amalyotga tadbiq etish boʻyicha koʻplab tatqiqotlar amalga oshirilmoqda. Oʻsimliklardan ajratib olingan tabiiy birikmalar yuqori bialogik faollika ega boʻlib bunday birikmalar oʻrtasida alkaloidlar, terpenoidlar va ularning xossalari alohida oʻrin egalaydi. Zingiber officinace - oʻsimligi oʻzining shifobaxsh xususiyati bilan katta ahamyatga ega.