SPLAYN FUNKSIYALAR - Muhammademinov Alijon Azizjon o‘g‘li; Hakimov Baxtiyor Muzaffar o‘g‘li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Splayn funksiyalari texnika, hisob-kitob va boshqa sohalarda keng qo‘llaniladi. Masalan, ma'lumotlar tahlilida, splayn funksiyalari o‘zaro aloqador to‘g'ridan-to‘g'ri taqsimlangan nuqtaga oid ma'lumotlarni aniqlashda yordam beradi. Tasavvur qiling, sizning ko‘rganingiz grafikdagi nuqta to‘g'ridan-to‘g'ri belgilangan oraliqda yo‘q, ammo siz uni chiziqlik va tortishli jipslar yordamida topolmayotganingizni o‘ylang. Bu holatda, splayn funksiyalari yordamida aniqlash imkoniyati mavjud. Matematikada, qandaydir funksiyani aniqlashda, biz "nuqta to‘plami" yoki "ma'lumot to‘plami"ni ko‘rsatamiz. Splayn funksiyalari, ma'lumot to‘plamini chiziqlik yoki tortishli jipslar yordamida interpolatsiya qilish yordamida aniqlashni o‘z ichiga oladi. Bu jipsli interpolatsiya hisob-kitobi yordamida amalga oshiriladi va tortishli jipsli interpolatsiya splaynlarining bitta turi 3-darajali splaynlardir.