HISTORICAL DEVELOPMENT OF COLOR TERMINOLOGY - Rasulova Shahnoza Abduvasi qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot rang terminologiyasining tarixiy rivojlanishini chuqur o‘rganadi va ranglarning qanday qilib tarixiy davrlar va madaniyatlar bo‘yicha tasniflanganini va talqin qilinganini ko‘rsatadi. Qadimiy davrlardan to zamonaviy texnologiyalar va ilmiy tadqiqotlargacha bo‘lgan davrda ranglarning semantik va ramziy ma'nolari qanday rivojlanganligi, ularning madaniy va ilmiy kontekstlarda qanday ishlatilishi o‘rganiladi. Ranglarning qadimiy tasnifi, o‘rta asrlar va uyg‘onish davrida qanday o‘zgarishi, shuningdek, 19-asr va 20-asrdagi rang fanlari va texnologiyalarining inqilobiy o‘zgarishlari tahlil qilinadi. Zamonaviy tadqiqotlar, jumladan, lingvistik korpuslar, madaniyatlararo taqqoslash va psixologik tadqiqotlar yordamida rang terminologiyasining madaniyatlar va tarixiy davrlar bo‘yicha qanday rivojlanganligi va ranglarning o‘zaro aloqalari aniqlanadi. Ushbu annotatsiya rang terminologiyasining ilmiy va madaniy ahamiyatini yoritishga yordam beradi.