GELMINTLAR ULARNI DAVOLASH VA OLDINI OLISH CHORA TADBIRLARI - Sodiqova Jamilaxon Soipovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Gelmintlar (Helminthos. yun. helmins, helminthos — chuvalchang, gijja) — har xil sistematik guruhlarga mansub parazit chuvalchanglar guruhi. Gelmintlarga 5 tipga mansub jonivorlar, jumladan yassi chuvalchanglardan monogeneyalar, soʻrgʻichlilar, tasmasimon chuvalchanglar va sestodsimonlar; toʻgarak chuvalchanglardan nematodalar va qilchuvalchanglar; halqali chuvalchanglardan zuluklar; tikanboshlilar, nemertinlar hamda sistematik oʻrni toʻliq aniqlanmagan ortonektidlar va ditsiyemidlar kiradi Gelmintlar ekologik guruh boʻlib, juda xilma-xil jonivorlarni oʻz ichiga oladi.