ЯСМИҚНИНГ ҲОСИЛДОР, ДОНИ ОҚСИЛ ВА МОЙГА БОЙ ҲАМДА ФОТОСИНТЕТИК МАҲСУЛДОРЛИГИ ЮҚОРИ ТИЗМАЛАРИНИ ТАНЛАШ - Дилмуродов Шерзод Дилмуродович; Исмоилов Аббос Акрам ўғли; Каюмов Норбой Шакиржонович (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Аннотация: Ҳозирги кунда ясмиқ донига бўлган талабни республикамизда етиштирилган ҳосилдан қондиришнинг имкони жуда паст. Шунинг учун асосий дуккакли экинлар донлари хориждан экспорт қилинмоқда. Ўз навбатида аҳоли сонининг йилдан йилга ошиб бориши ясмиқ экинлари донига бўлган талабни кўчайтирмоқда. Ушбу тадқиқот ишида ясмиқнинг рақобатли нав синаш кўчатзорида 20 та нав ва тизмаларнинг ҳосилдорлиги, оқсил, мой миқдори, ва фотосинтетик маҳсулдорлик кўрсаткичлари ўрганилган бўлиб, андоза навларга нисбатан кўрсаткичлари баланд тизмалар танлаб олинган.