ЎРТА ОСИЁ ТОПОНОМЛАРДА КЕНГ ҚАМРОВЛИ ТАДҚИҚОТЛАРНИ ЎЗИДА ЖАЛБ ЭТГАН БАҚТРИЯГА ОИД ТОПОНИМ ВА УНИНГ ТАРИХИЙ ТАҲЛИЛИ. - Жумаев Мустафо Эркин ўғли, (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Аннотатсия: Қадимги манбаларда айрим жой номларнинг маъносини изоҳлашга ҳаракат қилиб кўрилган. Нега шундай ном берилган, у қандай тушунчани беради, қайси тилдан олинган ва ҳоказо. Шу тариқа, жой номларини ўрганадиган алоҳида фан вужудга келган. У юнонча топонимика деб аталади. Топонимика фанининг мақсади инсоннинг табиат ва жамият билан боғлиқ гeографик атама ва номларини ўрганиш, уларнинг ўзига xос бeлгиларини аниқлаш, атама ва номларнинг вужудга кeлиши, моҳиятини таҳлил қилишдан иборат.