MUHAMMAD RIZO ERNIYOZBEK O`G`LI OGAHIY HAYOTI VA IJODI. - Xolmatova Shahnoza Axatidin qizi; Abbasova Dilfuza (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
ANOTATSIYA.O`zbek adabiyotida g`azal janriga xos bo`lgan bo`lgan asarlar ko`p bo`lib, bu janr arab dabiyotida ilk marotaba ko`zga tshlangan bo`lsada, turkiy adabiyotda o`zining kamolini topdi. Bu janr Alisher Navoiy tomonidan rivojlantirilgan bo`lib, bu buyuk shaxsning idodiy merosini hayoliy o`zini shogirt deb hisoblaganlar davom ettirishgan. Bobur, Nodira, Ogahiy, Mashrab, Fuzuliy kabi shular jumalsidan. Shulardan Ogahiy o`zining adabiyotimiz rivojiga qoshgan hissasi bilan ajralib turadi. O`quvchilar tomonidan ijodkorning tarixiy, lirik, nasriy usulda yozilgan asarlari hali hanuz Navoiy asarlaridek sevib o`qiladi. Albatta har bir yaratilajak asar ijodkor hayotida olinadi. Bu orqali yozuvchi yoki shoir o`z hissiyotlarinini o`quvchiga singdiradi. Ushbu maqolda Muhammad Rizo Ogahiyning asarlari yaratilishiga sabab bo`lgan “ Hayot va ijodi” haqidagi ko`plab ma`lumotlar berib o`taman.