DORIVOR O'SIMLIKLARNI UY SHAROITIDA KO'PAYTIRISH VA INSON SALOMATLIGIGA BO'LGAN TA'SIRINI O'RGANISH - Anvarjonova Mushtariybonu Avazbek qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Dorivor o'simliklar haqida umumiy tushuncha Dorivor oʻsimliklar — odam va hayvonlarni davolash, kasalliklarning oldini olish uchun, shuningdek, oziq-ovqat, atir-upa va kosmetika sanoatida ishlatiladigan oʻsimliklar — giyohlar. Yer yuzida dorivor oʻsimliklarning 10—12 ming turi borligi aniqlangan. 1000 dan ortiq oʻsimlik turining kimyoviy, farmakologik va is xossalari tekshirilgan. Oʻzbekistonda dorivor oʻsimliklarning 700 dan ortiq turi mavjud. Shulardan tabiiy sharoitda oʻsadigan va madaniylashtirilgan 120 ga yaqin o`simlik turlaridan ilmiy va xalq tabobatida foydalaniladi