TOSHKENT VOHASIDA ISLOM ARXITEKTURASI VA NAQQOSHLIK SAN'AT. - Hasanov Jalol Jumanazarovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. O'zbekiston Respublikasida me'morchilik qadim zamonlardan miloddan avvalgi III minginchi, boshqa ma'lumotlarda esa X minginchi yillardan boshlangan deyiladi. Juda ko'p arxeolog qazilmalar bu hududda otashparastlar va budda dinlariga mansub bo'lgan ibodatxonalar qurilganligidan habar beradi. O'sha davrlarda qal'alar qurilishi ham juda keng rivojlangan. Qal'alar balandlik joylarida qurilgan bo'lib, tashqi dushmanlardan muhofaza vazifasini bajargangan. Hozirgi kunga kelib ham 400 ga yaqin qal'alarning qoldiqlari O'zbekiston hududida mavjud bo’lib ular ota bobolarimizni qadimda qanday hayot kechirganliklari haqida biz ma’lumot beradi.