GIDRAVLIK KON MASHINALARNING ENERGIYA QUVVATLARINING TAHLILI - Salimova Shaxrizoda Sanjar qizi , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Energiya uskunalariga ko‘ra, barcha yer usti konchilar o‘z elektr stantsiyasidan ishlaydigan va yetkazib berilgan energiyadan foydalanadiganlarga bo‘linadi. Birinchisiga issiqlik elektr stansiyalari bilan jihozlangan mashinalar, asosan ichki yonuv dvigatellari, ikkinchisiga - elektr yoki gidravlik haydovchiga ega mashinalar kiradi. Istisno hollarda, o‘z elektr stantsiyasidan ham, yetkazib beriladigan energiyadan ham ishlay oladigan mashinalar bilan shug‘ullanish kerak [1]. Masalan, KSM 2000R kombayn ikkita energiya manbasidan quvvatlanadi. Uning 1100 kVt quvvatga ega aylanuvchi ishchi korpusi olti kilovoltlik kabel orqali tashqi tarmoqqa ulangan elektro - gidravlika elektr stansiyasi tomonidan boshqariladi. 1000 kVt quvvatga ega o‘z dizel dvigateli mashinaning boshqa drayverlarining ishlashini ta’minlaydi. [2]