ЎЗБЕКИСТОНДА ДАВЛАТНИНГ ДИН ВА ДИНИЙ ТАШКИЛОТЛАР БИЛАН МУНОСАБАТИ - Feruz Z. KHOLMUMINOV (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
АННОТАЦИЯ Дунёвийлик ва динийлик ўртасидаги нисбат масаласи инсоният тарихининг барча даврларида ҳал қилувчи аҳамиятга эга бўлган. Динни давлатдан ажратиш ҳақидаги ғоя азалдан ҳурфикрлилик ва дунёвий тафаккур ривожига асосланганини таъкидлаш жоиз. Ушбу ҳаётий масала Марказий Осиё ҳудудида мавжуд бўлган давлатларда ҳам доимо муҳим ўринни эгаллаб келган. Шунингдек, давлат дин билан боғлиқ муносабатларни тарихнинг барча даврларида муайян тамойиллар асосида тартибга солишга интилган. Ўзбекистон ўз мустақиллигини қўлга киритган дастлабки кунлардан бошлаб унинг раҳбарияти олдида динга бўлган муносабатни аниқ ва принципиал равишда белгилаб олиш зарурати туғилди. Ўша даврда давлатнинг динга бўлган янгича ёндашуви Ўзбекистон раҳбарияти томонидан ишончли тарзда белгилаб берилди ва қонунчиликда ўз ифодасини топди. Жумладан, Ўзбекистонда давлат ва дин ўртасидаги муносабатлар Конституциямизнинг бир неча моддаларида мустаҳкамланди. Мазкур мақолада Ўзбекистон Республикасидаги давлат ва диний конфессиялар ўртасидаги муносабат, диний ташкилотлар ҳамда уларнинг вакилларига яратилган шарт-шароитлар, шунингдек, соҳада ривожи йўлида амалга оширилаётган ислоҳотлар таҳлил қилинган.