INGLIZ VA O’ZBEK TILIDA BOSHQOTIRMALARNING LINGUOKOGNITIV HUSUSIYATLARI - NISHONOVA XURRIYAT TOJIDDINOVNA , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anotatsiya: Boshqotirmalar yosh bolalar va kattalar uchun mashhur va qiyin mashg'ulotdir. Barcha yoshda jumboqlar maqsadga erishish va tom ma'noda hikoya yoki hikoya qismlarini birlashtirish imkoniyatini beradi. Qiziqarli shakllar va yorqin ranglar bilan katta bo'lakli jumboqlar kichik bolalar orasida sevimli, ammo ular o'yin davomida bolalar yangi ko'nikmalarni o'rganishlari uchun bir qator rivojlanish afzalliklarini ham taklif qiladi. Shunday qilib, kognitiv ta'lim tushunish, g'oyalarni tartibga solish va tanlash va baholash orqali bilimlarni qo'llash bilan tavsiflanadi. Bolalar jumboqlar bilan o'ynaganda, ularni qanday tanlash va strategiyani o'rganadilar, chunki ular kattaroq rasmni to'ldirish uchun bo'laklarning bir-biriga qanday mos kelishini taniy boshlaydilar. Bolalar jumboqlari mavzular va hayvonot bog'i hayvonlari, transport vositalari, raqamlar yoki alifbo harflari kabi rangli rasmlarni aks ettiradi. Boshqotirmalar bilan o'ynash ularga mavzular qanday birgalikda ishlashini va atrofdagi dunyoga mos kelishini yaxshiroq tushunishga yordam beradi.