INSON QOMATINI TURLI OBRAZLARDA TASVIRLASH VA ATROF- MUHIT BILAN BOG’LASHNING O’ZIGA XOS QONUN-QOIDALARI. - Sharipjonov Muhiddin Shokirjon o’g’li; O’rinov Saddambek Botirjon og’li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Tasviriy san’atda portret janrida ishlashda eng muhimi bu- tasvirlanayotgan inson qomatining holati va uning mutanosibligidir. Inson qomatini tasvirlash uchun ijodkor talabalar ko’proq etyudlar qilishlari, nabroska va zarisofkalarni ko’proq tasvirlash ko’nikmalari shakllatirishlari lozim bo’ladi. Amaliy ishlash jarayonida asarni to’liq yoritib bera olish bu katta mahorat talab etiladi. Inson qomatini tasvirlashda eng avvalo inson plastik anatomiyasini to’g’ri tahlil etish, perspektiva qonunlari va rangtasvirda rang gammalarini to’g’ri his etish juda muhim hisoblanadi. Shuningdek qonun qoidalar asosida tugallangan asar yartishda kompozitsiyaning turli unsurlariga e’tibor qarartib o’rganishlari talab etiladigan nazariy bilimlarni o’zlashtirish va ularga ijodiy jarayonda qo’llash ko’nikmasini shakllantirishda kerakli bilimlarni yanada mustahkamlash nazarda tutilgan.