ICHKI KASALLIKLAR PROPEDEVTIKASI FANI, “SOG’LIK” VA “KASALLIK” IBORALARI TO’G’RISIDA TUSHUNCHA - Eraliyeva Shohsanam Muzaffar qizi , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya; Siz ushbu maqolada ichki kasalliklar propedevtikasi fani haqida ma’lumotga ega bo’lasiz. Maqlada “sog’lik” va “kasallik” iboralari tog’risida tushuncha berib o’tilgan. Kasallik, betoblik, xastalik — organizmga tashqi yoki ichki muhitning zararli omillari taʼsir etganda roʻy beradigan patologik jarayon. Kasallik haqidagi tushuncha tibbiyot tarixida oʻzgarib bordi. Kasallikning paydo boʻlishida tashqi muhit omillari yetakchi rol oʻynaydi, chunki ular organizmga bevosita taʼsir etish bilan birga uning ichki xususiyatlarini ham oʻzgartira oladi, bu oʻzgarishlar nasldan-naslga oʻtib, unda kasallikni yuzaga keltirishi mumkin. Dunyoda nimaiki moddiy narsa yoki tushuncha borki, har birisining o’z o’lchami va sifati mavjud. Sog’lik ham bundan istesno emas. Hozirgi kunda sog’likni tibbiy nuqtai nazardan baholash rusum bo’lib qolganligi uchun bu masala tibbiyot amaliyotida deyarli hal qilingan.