IMOM MOTURIDIY SHAXSIYATIGA CHIZGILAR - Jo’rayeva Gulziyo (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Adabiyot inson ma’naviyatini yuksaltirish omili ekanligi hozirgi kunda o‘z isbotini topgan. Adabiyot inson kechinmalari va hayotini tasvirlash orqali ma’lum bir davr ijtimoiy-siyosiy voqeligidagi dolzarb muammolarni yoritib beradi. Shu ma’noda istiqlol davri adabiyotida ijod qilayotgan Luqmon Bo‘rixon, Sh.Holmirzaev, Nazar Eshonqul, Isajon Sulton, Erkin A’zam, Omon Muxtor, Asad Dilmurod, Ulug‘bek Hamdam, Hurshid Do‘stmuhammad, Shoyim Bo‘taev, Xayriddin Sultonov, kabi ijodkorlarimiz ijodida ham zamondoshlarimizning orzu-o‘ylari, kechinmalari davr muammolari bilan uzviylikda tasvirlanadi. Hozirgi adabiy jarayonda o‘zining nasriy asarlari bilan tanilgan yozuvchi Luqmon Bo‘rixon ijodini har tomonlama izchil tadqiq etish bugungi kundagi adabiyotshunosligimiz oldidagi dolzarb vazifalardandir. Luqmon Bo`rixon asarlarida yangilangan tafakkur, yangicha dunyoqarash va milliy ruh aks etadi. Kinoya orqali munosabat bildirish, milliylikka alohida e`tibor Luqmon Bo`rixon ijodiga xos.