INSON SHA’NI VA QADR-QIMMATI - K.Muhammadsobirov (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Inson huquqlari poymol etilishining oldini olish bugungi kunda insoniyat oldida turgan eng dolzarb muammolardan biridir. Aynan inson huquqlarining taʼminlanganlik darajasi bilan davlatning demokratik rivojlanganlik darajasi o‘lchanadi.Inson huquqlari muayyan bir mamlakatda demokratik-huquqiy davlat barpo etish siyosatining o‘ziga xos barometri hisoblanadi. So‘nggi paytlarda ijtimoiy tarmoqlar orqali surishtiruv va tergov jarayonlarida yoki jazoni ijro etish muassasalarida fuqarolarga jismoniy va ruhiy bosim o‘tkazish, qiynoqqa solishga oid qator xabarlar tarqalib, keng jamoatchilik eʼtirozlariga sabab bo‘lmoqda. Ma’lumki, O‘zbekiston Respublikasi Birlashgan Millatlar Tashkilotining 1984- yil 10-dekabrda qabul qilingan “Qiynoq hamda muomala va jazolashning qattiq, shafqatsiz, insoniylikka zid yoki qadr qimmatini kamsituvchi turlariga qarshi konvensiya”ni hamda inson huquqlariga oid 70 dan ortiq xalqaro hujjatni ratifiikatsiya qilgan