IQTISODIYOTNI RIVOJLANTIRISHDA MOLIYAVIY NAZORATNING AHAMIYATI - Bekzod Fayziyev; Go‘zal Fozilova; Dilnoza Ikramova (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
So‘nggi yillarda aholining turmush sifatini tubdan yaxshilashga qaratilgan bunyodkorlik ishlari jadal sur’atlar bilan olib borilmoqda. Biznes yuritishning huquqiy asoslari mustahkamlanmoqda va institutsiyaviy mexanizmlari takomillashtirilmoqda, mamlakatning investitsiyaviy jozibadorligini oshirish choralari ko‘rilmoqda. Shu bilan birga, byudjet mablag‘larini talon-toroj qilish va ulardan maqsadsiz foydalanish holatlari saqlanib qolmoqda, bu esa olib borilayotgan keng ko‘lamli islohotlarning samaradorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Bugungi islohotlar har qanday moliyaviy mablag‘dan samarali foydalanishni talab etadi. Zero, Prezidentimiz ta’kidlaganlaridek, “Byudjet mablag‘laridan samarali foydalanish tizimini yanada takomillashtirish zarur. Byudjet hisobidan mablag‘ ajratiladigan har qanday dastur yoki loyihaning sifat va miqdor ko‘rsatkichlaridan iborat, natijaga yo‘naltirilgan indikatorlari bo‘lishi kerak” 1 . Bu esa o‘z navbatida moliyaviy nazoratni samarali amalga oshirishni talab etadi.