LITOSFERA QISMLARINING (PLITALARINING) MANTIYAGA YUTILISHIGA OID MULOHAZALAR. - Sultonov Shuxrat Adxamovich; Norbekov Ilyos Sherzodjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqolada litosfera plitalarining mantiyaga yutilishiga oid ma’lumotlar qisqacha muhokama qilingan. Jumladan hozirgi vaqtda global tektonika sohasida ishlaydigan ko‘pchilik tadqiqotchilar okean litosfera plitalari chuqur dengiz havzalari mantiyaga cho‘kayotganligini, markaziy okean hududini o‘rta qismi ko‘tarilishida sovib, litosfera ostidagi astenosferadan yuqoriga saralanishi, subduksiya hududidagi magmatik jarayonlarning bo‘ylama o‘zgaruvchanligi, cho‘kayotgan litosferaning termobarik sharoitlari va o‘zgarishlari kabi masalalarga atroflicha to‘xtalib o‘tilgan.